Cardigan FLYING White HEARTS Stuff CARDI qwa4IqxRXp

  • By
  • Jan Morten Drange, Adm dir ANFO

  Snakkisen i den digitale annonseverden den siste uken er uten tvil Facebook/Cambridge Analytica skandalen.

  Vi er mange som er overrasket, kanskje mest over omfanget og det nå nærmest bekreftes urent spill i både den amerikanske og andre valgkamper. Men er det egentlig grunn til å være så overrasket? Det digitale annonsesystemet er jo bygget opp og rundt nettopp data og tracking. Det som nå er avdekket, ble det angivelig advart mot allerede i 2011. Altså for syv år siden. 

  Globalt står digitalt for rundt 40% av all annonsespending. Google og Facebook står igjen for 50% av dette. På verdensbasis går altså rundt 20% av markedsførernes budsjetter til disse to aktørene. I Norge er posisjonen enda sterkere. Vi snakker om mer enn 5 milliarder i et 20 milliarders marked til disse to gigantene, altså 25% av det norske reklamemarkedet.

  langermet Marc DENIM WIDE Topper BODY O'Polo SLEEVE LONG wFFSxa0rq

  Foreløpig er det ikke meg bekjent veldig mange som har trukket seg fra Facebook etter denne skandalen. Facebook har en såpass solid posisjon hos de største annonsørene at det er usannsynlig at selv en sak som dette vil endre ting vesentlig, iallfall på kort sikt. Får vi flere lignende saker nå vil jo saken være en helt annen, giganter har gått over ende før.

  Duopolkameraten Google var sammen med YouTube involvert i to stygge brand safety skandaler i fjor. Facebook har også blitt tatt med buksene nede tidligere, uten at vi har sett annet enn en fortsatt vekst i både omsetning og markedsandeler fra disse kjempene som resultat.

  Cardigan CARDI FLYING White HEARTS Stuff Hukommelsen er kort og tilgivelse for feil deles raust ut i det digitale annonsemarkedet!

  Det handler om tillit og tillit igjen er avgjørende i den relasjonen Facebook har med sine brukere og annonsører. Som Zuckerberg selv sa; «If we can’t protect you, we don’t deserve to serve you.» Dette har han nå faktisk sagt også i helsides annonser i papiraviser både i UK og USA, og samtidig lansert en rekke forbedringspunkter for å imøtekomme brukere og annonsører.

  Saken synliggjør konsekvensene av hva gigantiske mengder av tilsynelatende uskyldige personopplysninger på ville veier og systematisert kan brukes eller misbrukes til. Det at det kan samles inn personopplysninger fra enkeltpersoner uten at disse personene vet om dette, er selvsagt fundamentalt feil og totalt uakseptabelt. Akkurat dette vil jo også GDPR sette en stopper for.

  HEARTS Cardigan Stuff CARDI White FLYING Hva nå da? Vil brukere og annonsører i alle land rømme fra nettsamfunnet? Noen internasjonale aktører var raske med å kunngjøre at de trekker sin annonsering på Facebook. Andre har sagt at de vurderer hva de skal gjøre. De som kutter gjør nok det foreløpig mest fordi de opplever tillitsbruddet som ganske fundamentalt. De opplever rett og slett at Facebook er slurvete i sin omgang med data.

  Det vil jo være en viss fare for at flere hopper på, om vi får flere saker hvor profilerte personer som Elon Musk står frem og høyt og tydelig forteller at hans selskaper Tesla og SpaceX henger seg på #deletefacebook og logger av nettsamfunnet.

  Hele saken er dessverre et symptom på at deler av det digitale økosystemet er litt på ville veier. Duopolet Facebook og Google dominerer dette markedet, men de og flere trenger veiledning fra annonsører for å finne igjen retningen. Det er jo et faktum at annonsører og aktører som Facebook i dag har et ganske gjensidig avhengighetsforhold til hverandre. Annonsører i hele verden må fremover ta en større rolle og stille mye tydeligere krav til aktører som eksempelvis Facebook i gjennombyggingen av det digitale annonsesystemet. Facebook som annonsekanal vil nok klare seg rimelig greit også i nær fremtid.

  Noe godt kommer det nok ut av en slik sak også. Facebook kommer til å rydde opp og annonsører i hele verden kommer i fremtiden til å være mer bevisste på personvern og datasikkerhet. På brukersiden er det et faktum at alt for mange har hatt en litt for naiv tilnærming til veldig mye i den digitale verden. Jeg tror og håper at stadig flere tilfører litt mer sunn skepsis til sin egen digitale opptreden og tilstedeværelse.

  Denne krisen til tross, verden er digital og mulighetene enorme. Vi må bare løse noen utfordringer underveis! Som våre venner i WFA sier det; «HEARTS Stuff CARDI White FLYING Cardigan We need a new mindset. We need to set people first again, not only data!"

  Godt sagt sier vi.
  Lykke til

  Stuff HEARTS Cardigan FLYING CARDI White  


  Overmateriale: 56% ull, 44% bomull Materiale: Strikket Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C, Finvaskprogram
  Cardigan FLYING White HEARTS Stuff CARDI qwa4IqxRXp Cardigan FLYING White HEARTS Stuff CARDI qwa4IqxRXp Cardigan FLYING White HEARTS Stuff CARDI qwa4IqxRXp Cardigan FLYING White HEARTS Stuff CARDI qwa4IqxRXp Cardigan FLYING White HEARTS Stuff CARDI qwa4IqxRXp